Sedan Made in China Ini Bikin Jepang dan Eropa Kelojotan

loading...
Sedan Made in China Ini Bikin Jepang dan Eropa Kelojotan
Geely Preface Concept. FOTO/ IST
BEIJING - Geely Auto Group(Geely Auto) telah memperkenakan Preface Concept Sedan pada acara Beijing Auto Show 2020. Tampilan serta fitur sedan buatan China ini tentunya akan membuat Produsen Mobil Jepang dan Eropa Kepanasan

Sedan yang dibangunkan di atas platform Compact Modular Architecture (CMA) itu diberi nama Xing Rui untuk pasaran China..(Lihat videonya: Tempat Karaoke di Depok Ditutup Paksa Petugas)

Seperti dilansir dari Autopro, Preface Concept yang mula-mula diperkenalkan kepada umum pada Shanghai Auto Show 2019 mendapat pujian ramai kerana reka bentuknya yang seimbang.

Direka oleh rangkaian studio global Geely Design di bawah seliaan Naib Presiden Eksekutif Reka Bentuk, Peter Horbury, ia merupakan model kedua yang menggunakan platform CMS selepas SUV coupe, Xing Yue.Baca juga: Bantu Guru PJJ, Kemendikbud Luncurkan Program Guru Belajar)Xing Rui disifatkan sebagai kenderaan Innovative Geely 4.0 yang membolehkannya menawarkan tahap ketersambungan, kepintaran, kualiti dan aspek keselamatan yang tinggi sebagai ciri standard.
Sedan Made in China Ini Bikin Jepang dan Eropa Kelojotan

CMA telahpun digunakan pada hampir 700,000 unit kenderaan di bawah jenama Geely Holding Group. Ia memberikan Xing Rui ruang dalaman luas, tahap NVH minimum, penjimatan dan prestasi yang terbaik.

Generasi keempat kenderaan Geely itu dibina di atas platform modular termaju yang membolehkan model konsepPreface dihasilkan dalam tempoh singkat.

Xing Rui mempunyai segi dimensi 4785mm panjang dan lebar 869mm dengan tapak roda mencecah 2,800mm. Ini menjadikannya model paling besar dan luas dalam segmennya.Sedan itu akan menggunakan khidmat enjin 2.0TD yang dipadankan dengan kotak gear klac berkembar 7-kelajuan. Rangkaian kuasa tersebut digunakan secara meluas dalam kenderaan Geely dan dibangunkan bersama Volvo Cars.

Dengan CMA, Xing Rui dilengkapi sistem ketersambungan pintar dan membolehkannya disambung sepenuhnya dengan kemas kini awan Over the Air (OTA). Ini sekali gus memastikan Xing boleh sentiasa dikemas kini dan tidak akan ketinggalan zaman.

“Xing Rui menandakan perjalanan baru buat Geely Auto kerana ia membawakan teknologi CMA ke dalam segmen sedan. Ia tidak berkompromi dari segi kualiti, reka bentuk, teknologi, ruang dan nilai,” kata Presiden Kumpulan Geely Auto, An Conghui.

Xing Rui akan mula berada di bilik pameran Geely di seluruh China dalam tempoh beberapa bulan lagi.
(wbs)
KOMENTAR ANDA
Top